Mijn computer valt uit

Het uitvallen van de computer is inderdaad een vervelend probleem en wordt in bijna alle gevallen veroorzaakt door een hardwarematige fout.
De boosdoener is in veel gevallen de voeding of de processor. Als het om een nieuwe pc gaat met een krachtige videokaart dan kan het zijn dat de voeding te licht is. In dit geval levert de voeding niet genoeg stroom bij het gebruik van zware applicaties en spellen, waardoor de computer uitvalt of opnieuw start. Voor een krachtige pc is dus een krachtige voeding geen overbodige luxe. Het advies is dan ook om minimaal voor een 500Watt voeding te kiezen. Veel mensen staan er niet bij stil dat een goede voeding essentieel is voor een computer. Kwaliteitsvoedingen zijn echter aan de prijzige kant, toch moet men zich niet laten afschrikken door de prijs van een goede voeding. Uiteindelijk heb je van een dergelijke voeding alleen maar profijt.

Een andere oorzaak van het probleem kan zijn dat de voeding of processor te heet wordt. Oververhitting kan voor allerlei problemen zorgen waaronder crashes en uitval van de computer. Dit is op te lossen door betere ventilators in de computer te plaatsen. Ook een te kleine behuizing kan zorgen voor te veel hitte, in een kleine kast is de luchtcirculatie vaak niet optimaal. Kies dus voor een computerbehuizing waarin alle onderdelen genoeg ruimte hebben en waar genoeg plaats is voor de nodige ventilators.

In sommige gevallen kan de uitval worden veroorzaakt door een defecte processor. Een processor kan soms langzaam kapot gaan. Wanneer dan zware applicaties worden gestart dan moet de processor veel rekenwerk verrichten, als de processer dan in slechte staat verkeert slaat deze op tilt en de computer slaat vast of valt uit. Verder merk je dat een processor op zijn laatste beentje loopt als de computer allerlei rare crashes heeft, soms niet goed wil opstarten en onverklaarbare foutmelding geeft. In dit geval zit er vaak niets anders op dan de processor te vervangen

Beginnende computergebruiker? Volg de workshops!

Computer easy 147: Supersnelle wifi is nu verkrijgbaar!

Bekijk nu!

Computer easy

Redacteur


 • rachid ouzinb

  zoeen processor is opnieuw aanbrengen hoe gaat dat in zin werking? ja ik ben een leek als het gaat om interne processors. mijn pc valt ook steeds uit na een 15 min en som gelijk al voor ik mijn wachtwoord heb ingevoerd.

 • claudia

  Hallo,
  Mijn pc valt steeds uit als ik aan het skypen ben,anders niet!!

 • Jeroen

  Ik heb denk ik hetzelfde probleem, telkens als ik aan het skypen ben valt hij uit. Maar als ik zware applicaties draai en skype gebeurd er niks. Van de 3 keer was ik alleen aan het skypen. Zeer raar. Ik hoop dat iemand hier een oplossing voor heeft. Ik krijg geen systeem errors en de computer start gewoon normaal op net als er niks is gebeurd.

 • Hallo allemaal,

  de grote boosdoener is stof.
  deze stofdeeltjes gaan overal tussen je computer ziiten. Ook bij je veltilator. Je computer wordt warm en valt uit… Ik heb een tip. Ga naar een lokale computerdealer en laat je pc uitstoffen. Daarna doet hij het weer tip top. Met zowel skype als zware applicaties!

 • Walter Hilberding

  Heb hetzelfde probleem gehad, bij mij was de oplossing
  * pc zijkanten verwijderen ventilator eruit halen schoon blazen met stofzuiger, heel veel stof.
  * zijkanten terug zetten en het probleem was verholpen.

 • Andy

  ja stof is ook een boosdoener ben het met je eens, een tip probeer dat stoffigheid alleen met een stofzuiger of iets anders te gebruiken nooit met water anders is het bai bai met je pc