Spraakherkenning in het Nederlands

In een vorig nummer las ik over de smartphone-app Google Keep. Ik heb deze app geïnstalleerd op mijn Samsung Note 4. Alles werkt prima tot ik de knop met de microfoon aanklik. Er verschijnt een cirkel waar het symbool van de microfoon staat met daaronder de tekst »English (USA)«. Probeer ik Nederlandse woorden in te spreken, dan probeert de app daar Engelstalige woorden van te maken die ongeveer hetzelfde klinken, maar dus nergens op slaan. Ik kan de instelling niet vinden om de spraakondersteuning op Nederlands te krijgen, terwijl dat bij collega’s van mij wel werkt.

Inzending door: Patrick Perck

Bij Android kun je verschillende talen instellen voor ‘spraakgestuurd typen’. Wanneer je een tekst inspreekt, zal Google automatisch proberen te herkennen welke taal je spreekt en de juiste taal selecteren.

Deze automatische selectie werkt echter alleen bij zoekopdrachten, en dus niet tijdens het dicteren van tekst in een app (zoals bij Keep). In dat geval zal Google automatisch je standaardtaal gebruiken, in dit geval dus Amerikaans Engels.

De oplossing: Nederlands als standaardtaal

Taalinstelling AndroidDe oplossing is gelukkig eenvoudig: de standaardtaal voor  spraakinvoer wijzigen. Dit gaat als volgt.

  1. Open je de app »Instellingen« en kies »Taal en invoer« en »Google spraakgestuurd typen«.
  2. Kies vervolgens de optie »Languages«.
  3. Kies nu in de lijst met talen »Nederlands (Nederland)«. Houd je vinger op deze optie, tot na ongeveer een seconde de melding »Nederlands (Nederland) selected as the primary language « verschijnt.
  4. Na een klik op »Save« zal  Android aangeven dat je betere resultaten krijgt met Engels als primaire taal. Deze aanwijzing kun je negeren met »No Thanks«.

Vanaf nu wordt Nederlands standaard gebruikt wanneer je dicteert, maar zoekopdrachten in het Engels blijven wel mogelijk.

Tags:


Eric Dingemanse

Schrijft al sinds 2005 voor Computer easy, en is net zo goed thuis in Windows 95 als in Windows 10.