iso-bestanden openen in Windows

Is er een veilige tool die iso-bestanden kan lezen? Ik gebruikte voorheen Daemon Tools Lite, maar deze installeert ook vervelende extra’s.

Inzending door: G. Visser

Een extra programma voor het bekijken van iso-bestanden is sinds Windows 8 niet meer nodig, want je bekijkt de inhoud van deze bestanden direct vanuit de Verkenner. Wanneer je dubbelklikt op een iso-bestand, wordt deze als nieuw (virtueel) station gekoppeld. De bestanden verschijnen direct in het venster, maar je kunt ze ook in de Verkenner terugvinden onder een eigen schijfletter bij »Deze pc«.

Standaardinstelling voor .iso terugzetten

iso-bestand koppelen (screenshot)
In Windows 8.1 en 10 kun je iso-bestanden direct openen in de Verkenner

Als dit niet werkt, is dat waarschijnlijk doordat de verkeerde actie is gekoppeld aan het bestandstype .iso. Dit is gelukkig ook weer terug te draaien. In Windows 8.1 en 10 klik je hiervoor op »Start«»Instellingen« (het tandwiel), »Zoeken en apps« (Windows 8.1) of »Apps« (Windows 10). In de linker kolom klik je op »Standaard-apps«. Klik daarna op het linkje »Standaard-apps per bestandstype kiezen« en blader in de (lange) lijst naar beneden tot je ».iso« gevonden hebt. Klik op het programma wat hier achter vermeld wordt en kies in het menu voor »Windows Verkenner«. Nu is het originele gedrag weer hersteld.

Niet in Windows 7

De Verkenner van Windows 7 kan iso-bestanden niet direct openen, maar alleen branden op cd (of dvd). Om de bestanden te openen heb je in Windows 7 dus een apart programma nodig. Een programma dat dit kan is 7-Zip.

Tags: ,


Eric Dingemanse

Schrijft al sinds 2005 voor Computer easy, en is net zo goed thuis in Windows 95 als in Windows 10.